Comunicat de presa

Legea privind parteneriatul stat-biserica in asistenta socială ofera categoriilor sociale vulnerabile asistenta si suport, nu pomana
 
In legatura cu declaratiile unor oameni politici si comentariile din presa pe tema legii parteneriatului stat-biserica in domeniul asistentei sociale, consider ca se impun cateva precizari vizand chiar fondul proiectului.
 
Referitor la ideea ca „Biserica este legata de Guvern”, asa cum spune dl Ludovic Orban, asta arata  fie rea intentie, fie ca dl Orban, pur si simplu habar nu are de continutul proiectului.

Prin aceasta lege, tocmai ca Biserica este atrasa sa se implice in programe sociale si de asistenta, in baza unor proiecte fundamentate pe problemele sociale ale unei comunitati, nu pe vreo impunere arbitrara.

Prin proiectul privind parteneriatul stat-biserica, PDL raspunde direct, dezbaterii despre reforma sistemului de asistenta oferind o solutie de dreapta, derivand firesc din doctrina sa crestină, prin implicarea autoritatilor locale si a Bisericii.
 
In ceea ce priveste ideea ca „statul face pomana”, consider ca este gresita de doua ori:
In primul rand: nu este vorba de „pomana”, ci este vorba de un serviciu de asistenta pentru diferite categorii vulnerabile social. Nu cred ca se pune problema “pomenii” in cazul ajutorului acordat victimelor inundatiilor sau copiilor cu parinti plecati la munca in strainatate. In al doilea rand: tocmai ca prin implicarea Bisericii  - a tuturor cultelor - se ofera asistenta si indrumare, care sunt mai importante decat simpla alocare financiara si care sunt posibile tocmai datorita acestui proiect.
 
De altfel, un obiectiv asumat direct prin lege este stimularea voluntariatului, dupa cum se prevede clar, la Art2, lit c: “implicarea cultelor in dezvoltarea miscarii de voluntariat in randurile copiilor, tinerilor si persoanelor varstnice pentru a activa in sprijinul celor mai defavorizate categorii sociale”.

Si insist asupra componentei de voluntariat, pentru ca proiectul stimuleaza mobilizarea unei comunitati in rezolvarea unor probleme sociale. Si tocmai acest element, face diferenta dintre simplul ajutor financiar - „pomana” - si incercarea unei solutii mai largi  - bazata si pe tratament si chiar pe preventie – a unei probleme sociale. Iar un exemplu clar in acest sens este in cazul copiilor, care au nevoie mai mult decat de o sustinere financiara, de un suport moral si de indrumare de care pot beneficia prin intermediul Bisericii.
 

9 martie 2011

 


.
 
60.000 de copii vor beneficia anual de drepturi egale!

”O prioritate PNL realizată cu sprijinul Guvernului Cioloș: finanțare de bază egală pentru toți elevii din învățământul de stat și privat!”
[detalii]
PNL cere regim echitabil pentru deţinătorii de doctorate!

Partidul Naţional Liberal atrage atenţia asupra faptului că o largă categorie de angajaţi sunt discriminaţi de către stat. Este vorba de persoanele care au obţinut titlul de doctor după data de 1 ianuarie 2010
[detalii]
Plagiatul înseamnă furt intelectual şi rabat de la calitate.

PNL solicita Guvernului întărirea EVLUARII universităţilor CONCOMITENT cu creşterea autonomiei universitare.
[detalii]

Ziua mondial? a dasc?lului
05 Octombrie 2017

De ZIUA MONDIAL? A DASC?LULUI trebuie s? vorbim despre dasc?li ?i despre cum îi putem ajuta!