Comunicat de presa

Adoptarea in Parlament a legii privind parteneriatul stat-biserica, ofera o solutie de ajutor social, la problema deficitului de resurse din sistemul de asistenta
 
Adoptarea la Camera Deputaților - camera decizionala – a proiectului privind parteneriatul stat-biserica in domeniul asistentei sociale este un pas concret pentru reforma sistemului de asistenta.

Prin implicarea Bisericii, se ofera o solutie complementara de suport social, in conditiile in care este cunoscut deficitul de resurse la bugetul de stat, mai ales pe fondul crizei economice.
 
Aceasta lege dovedeste ca exista solutii alternative de ajutor pentru cazurile sociale, daca exista vointa politica. PDL actioneaza astfel direct pentru realizarea punctului 5, din capitolul 9 al programului de guvernare - „Familia, protectia copilului si egalitatea de sanse” prin care se asuma: „revizuirea conceptiei programelor de asistenta sociala prin orientarea acestora in functie de nivelul veniturilor realizate pe familie (...) astfel incat acestea sa reprezinte o forma complementara de protectie sociala”.
 
Prin acest proiect, PDL raspunde direct, dezbaterii despre reforma sistemului de asistenta oferind o solutie de dreapta, derivand firesc din doctrina sa crestină, prin implicarea autoritatilor locale si a Bisericii.

Viziunea de stanga - care judeca sistemul de asistenta sociala concentrandu-se pe cresterea resurselor financiare si amplificarea dependentei de stat – nu solutioneaza si nici nu previne problemele sociale. Implicarea comunitatii locale si a Bisericii nu numai ca garanteaza o mai corecta orientare a resurselor, evitand cazurile de asistati cu masini de lux, dar sustine si componenta de tratament pe termen lung si preventie, prin indrumarea spirituala pe care o acorda Biserica. 
 
Legea instituie urmatoarele reglementari:
 
1. Finantarea urmatoarelor activitati aflate in sfera asistentei sociale, initiate de culte, de asociatiile si fundatiile infiintate de acestea,  precum si de asociatiile ecumenice:
    -servicii sociale;
    -actiuni caritabile;
   - formarea si instruirea corpurilor de voluntari;
   - activitati de educatie si formare inclusiv in domeniul ingrijirii persoanelor dependente, al medierii, etc.
 
2. Obiectivul principal al legii este de a facilita implicarea Bisericii, alaturi de autoritatile locale si de comunitate in desfasurarea unor activitati din sfera asistentei sociale.
   Biserica are un rol esential in coagularea comunitatii in jurul unor prioritati sociale, mai ales in aceasta perioada de criza economica. Biserica poate stimula voluntariatul care trebuie sa devină o forma esentiala de implicare a comunitatii.
 
3. Principiile care stau la baza finantarii activitatilor sunt: libera concurenta, eficacitatea utilizarii fondurilor publice, transparenta, tratamentul egal, cofinantarea - de minimum 20% din partea solicitantilor - implicarea comunitatii. Se va asigura participarea tuturor cultelor si asociatiilor si fundatiilor. 
 
4. Sunt vizate urmatoarele categorii de persoane:
    -copii aflati in dificultate;
    -persoane adulte cu dizabilitati;
    -persoane varstnice lipsite de venituri, fara sustinatori legali, bolnavi sau greu deplasabile, ori cu dizabilitati, care nu se pot intretine singure;
    -persoanelor care au avut de suferit de pe urma calamitatilor naturale;
    -familii sarace care, din cauza resurselor financiare si materiale reduse, nu pot asigura o ingrijire si o educatie corespunzatoare copiilor, nu au acces la servicii de asistenta medicala si nu sunt cuprinse in sistemul de protectie sociala al statului.
 
6. Potrivit calitatii lor de furnizori de servicii sociale, prevazuta de lege, cultele pot organiza si acorda servicii sociale, dupa cum urmeaza:
    -direct, prin structurile proprii unitatilor de cult, respectiv departamente, compartimente, etc.;
    -prin asociatiile si fundatiile infiintate in acest scop.
 
7. Autoritatile administratiilor locale vor deveni parteneri la proiecte prin punerea la dispoziţie a terenurilor, cladirilor si a unor sume de bani necesare derularii actiunilor finantate.


.
 
60.000 de copii vor beneficia anual de drepturi egale!

”O prioritate PNL realizată cu sprijinul Guvernului Cioloș: finanțare de bază egală pentru toți elevii din învățământul de stat și privat!”
[detalii]
PNL cere regim echitabil pentru deţinătorii de doctorate!

Partidul Naţional Liberal atrage atenţia asupra faptului că o largă categorie de angajaţi sunt discriminaţi de către stat. Este vorba de persoanele care au obţinut titlul de doctor după data de 1 ianuarie 2010
[detalii]
Plagiatul înseamnă furt intelectual şi rabat de la calitate.

PNL solicita Guvernului întărirea EVLUARII universităţilor CONCOMITENT cu creşterea autonomiei universitare.
[detalii]

Ziua mondial? a dasc?lului
05 Octombrie 2017

De ZIUA MONDIAL? A DASC?LULUI trebuie s? vorbim despre dasc?li ?i despre cum îi putem ajuta!