Declaratii din conferinta de presa

Cazul Voicu

Avem in aceste zile un caz care ne permite o privire in intestinele sistemului coruptiei in Romania. Este vorba despre cazul Catalin Voicu.

E bine ca Senatul Romaniei a acceptat prin vot cererea DNA de arestare a d-lui Voicu. E regretabil insa ca senatorii PSD au votat contra avizarii cererii, ceea ce arata un lucru: la PSD solidaritatea de partid functioneaza in continuare pentru protejarea coruptiei. Se pare ca pozitia presedintelui PSD Victor Ponta, de delimitare fata de Catalin Voicu, nu i-a impresionat pe senatorii PSD.

Din pacate, la PSD exista o cultura a coruptiei, o cultura a protejarii coruptiei care vine chiar de la lideri marcanti precum Ion Iliescu sau Adrian Nastase.

Direct sau indirect, fostul presedinte Ion Iliescu si fostul premier Adrian Nastase l-au aparat pe Catalin Voicu. E ceva in neregula aici si putem pune acest lucru in legatura cu faptul ca sub Ion Iliescu si sub Adrian Nastase a inflorit coruptia in Romania, in anii 90 si apoi dupa 2000. Din pacate, Ion Iliescu ramane vinovatul istoric pentru problema coruptiei din Romania, fiindca a refuzat sa lupte cu acest fenomen atunci cand el era incipient.

Remarc si faptul ca DNA este una dintre institutiile sistemului de justitie care functioneaza si isi face treaba. Chiar acum cateva zile, cand s-a prezentat raportul pe justitie al Comisiei Europene referitor la Romania, DNA a fost apreciata pentru eforturile ei. Si tin sa reamintesc ca asemenea aprecieri sunt constante in rapoartele Comisiei Europene – ele au fost mentionate si in 2008 si in 2009.

In incheierea acestui subiect, as vrea sa combat o afirmatie a unor membri ai opozitiei. Acestia spun ca stenogramele Voicu ar fi o diversiune care abate atentia de la greutatile economice ale momentului.

E fals: si PNL si PSD pot vorbi despre pensii si salarii si pot face opozitie la guvern pe aceasta tema. Ceea ce-i deranjeaza probabil este faptul ca trebuie sa explice de ce un om ca dl. Voicu a ajuns atat de sus in PSD si era sa fie ministru de interne prin votul unor importanti lideri din PSD.

Atitudinea obstructionista a opozitiei

Vreau sa abordez acum un alt subiect, legat de ceea ce pare sa se contureze drept modalitatea preferata de actiune a opozitiei din Romania: obstructia permanenta.

Acest guvern are cateva teme importante, cateva legi de interes general. E vorba de legea salarizarii unice, legea educatiei, legea pensiilor. Opinia mea e ca pe asemenea legi, care sunt reforme de sistem, e nevoie de un consens cat mai larg. Suntem intr-o perioada de dezbateri, in care ideile bune merita acceptate de oriunde ar veni ele. Suntem deschisi si acceptam sugestii pe aceste teme chiar de la opozitie, rolul opozitiei este sa critice, dar sa vina si cu solutii.

In loc sa profite de aceasta perioada, PSD si PNL se comporta de parca e iminenta o noua campanie electorala.

Din  pacate,  domnii Crin Antonescu  si Victor  Ponta transmit senzatia ca se sufoca in absenta unei atmosfere de campanie electorala. Pe subiectul educatiei, stiu doar sa fie contra, dar nu vin cu solutii pentru profesori si pentru sistemul de invatamant. Si cand au fost la consultarile de la Palatul Cotroceni de acum vreo 10 zile tot campanie electorala au facut. Daca liderul bolsevic Trotki a inventat conceptul de revolutie permanenta, domnii Crin Antonescu  si Victor Ponta vor sa impună conceptul de campanie permanenta.

Cred ca e momentul ca guvernul si opozitia sa se infrunte pe terenul solutiilor; deplang faptul ca opozitia a ramas blocata in mentalitatea unei contestari permanente. Ocupata cu saparea de transee si cu trasul sagetilor spre guvernare, PNL si PSD priveaza alegatorii de solutiile lor pentru problemele cu care ne confruntam cu totii. A spune NU tot timpul nu e o solutie.

Educatia, pe scurt

Adaug de asemenea faptul ca educatia este una dintre prioritatile evidente ale guvernarii PDL; iar reforma propusa de guvern si de ministrul Daniel Funeriu va avea consecinte pozitive pe termen lung.

Ideea de baza de la care pornim e simpla: Educatia este cel mai important factor in egalizarea sanselor tuturor copiilor, indiferent de mediul social de provenienta sau de nivelul financiar al familiei.

Faptul ca se introduce clasa pregatitoare obligatorie si faptul ca clasa a IX-a va trece la invatamantul gimnazial sunt formule de a sprijini socializarea timpurie a copiilor si de a reduce abandonul scolar. Crestem astfel sansele copiilor de a termina educatia obligatorie si ii stimulam sa o continue pe cei care doresc asta.

Mentionez de asemenea introducerea programului Scoala dupa scoala, prin care copiii vor ramane in mediul scolar si dupa terminarea orelor. Aceasta perioadă de timp va fi folosita pentru studiu si pentru recreatie; copiii aprofundeaza cunostintele de o maniera care poate substitui fie si partial meditatiile.

Mai adaug ca programa scolara va fi imbunatatita, iar asta se va face pe doua căi: prin reducerea volumului de cunostinte ce trebuie memorate si prin cresterea atractivitatii.  Memorarea ramane o parte indispensabila invatarii scolare, dar ea va fi depasita in importanta de formarea de competente. Elevilor li se va stimula gandirea creativa, originala. Accentul se muta de la a reda catre a crea.

Cred deci ca reforma educatiei trebuie sa mearga inainte si ea trebuie sustinuta in forta.

Despre alegerile interne din PDL


Vreau de asemenea sa spun cateva cuvinte despre viata interna de partid a Partidului Democrat Liberal.

Imi pare bine ca am adoptat la Colegiul Director de duminica decizia de a face alegeri de jos in sus, de la organizatiile locale spre Biroul Permanent National.

Am sustinut acest lucru si tin sa remarc ca PDL este singurul partid parlamentar care aplica acest sistem de alegeri interne. Asa e democratic si corect, asa se da legitimitate sporita fiecarui nivel ierarhic in partid.

Cred de asemenea ca votul uninominal care se va aplica pentru vicepresedinti si secretari executivi la congresul partidului din luna iulie e o formula corecta, potrivita cu deschiderea partidului si cu nevoia de a stimula o competitie interna reala.

Pledez pentru o viata de partid dinamica si pentru autonomia partidului in raport cu guvernul. Da, suntem la guvernare si ne trebuie solidaritate cu masurile asumate de guvernare, dar partidul are o viata proprie si e un for in care trebuie sa avem dezbateri. Ne vom demonstra maturitatea daca vom sti sa gestionam bine guvernarea, dar vom avea in acelasi timp un partid viu, care lucreaza, produce idei, elaboreaza opinii si comunica cu societatea.

Partidul nu trebuie sa fie anexa guvernarii si eu cred ca suntem pe drumul cel bun in a ne asigura ca asa ceva nu se intampla.


26 martie 2010


.
 
60.000 de copii vor beneficia anual de drepturi egale!

”O prioritate PNL realizată cu sprijinul Guvernului Cioloș: finanțare de bază egală pentru toți elevii din învățământul de stat și privat!”
[detalii]
PNL cere regim echitabil pentru deţinătorii de doctorate!

Partidul Naţional Liberal atrage atenţia asupra faptului că o largă categorie de angajaţi sunt discriminaţi de către stat. Este vorba de persoanele care au obţinut titlul de doctor după data de 1 ianuarie 2010
[detalii]
Plagiatul înseamnă furt intelectual şi rabat de la calitate.

PNL solicita Guvernului întărirea EVLUARII universităţilor CONCOMITENT cu creşterea autonomiei universitare.
[detalii]

Ziua mondial? a dasc?lului
05 Octombrie 2017

De ZIUA MONDIAL? A DASC?LULUI trebuie s? vorbim despre dasc?li ?i despre cum îi putem ajuta!