Comunicat de presa

 

Seriozitatea cu care guvernul abordeaza elaborarea bugetului, inclusiv consultarile repetate cu partenerii sociali, sunt semne bune pentru o constructie bugetara temeinica, bine echilibrata intre nevoile de investitii si cele de asistenta sociala, o constructie ce nu mai necesita modificari ulterioare.
 
Este evident ca guvernul isi indreapta atentia spre cele doua zone critice, una sociala si una economica: pensionarii cu pensii foarte mici, respectiv investitiile publice in infrastructura.
 
Exista inca zeci, poate sute de mii de pensionari, care au 150 sau 200 de lei pe luna. Pentru acesti oameni, stabilirea unei pensii sociale minime de 350 de lei pe luna este o plasa de siguranta extrem de necesara. Este cea mai importanta masura sociala a guvernului Emil Boc si consider ca ea era absolut necesara.
 
De asemenea, guvernul a hotarat sa investeasca masiv in infrastructura. Crizele economice grave – cum a fost si cea din 1929-1933 – se depasesc cu ajutorul investitiilor publice masive. Asemenea investitii – constructia de autostrazi, reabilitarea termica pe scara larga a blocurilor, constructia de scoli si gradinite – sunt mijloace de a pastra forta de munca productiva si de a crea bazele economice pentru cresterea viitoare.
 
As dori sa spun de asemenea ca eu consider si domeniul culturii o tinta pentru investitii in anul 2009. Ma gandesc la infrastructura culturala de la sate (caminele culturale), dar si la monumentele istorice (biserici si manastiri, case memoriale, muzee). Exista, evident, si masura propusa prin proiectul de buget de a majora salariile in mod global cu 5% in anul 2009, inclusiv salariile profesorilor. In acest context, eu consider ca guvernul are in continuare o datorie morala fata de profesori, in raport cu promisiunea facuta in campanie atat de PDL, cat si de PSD, pentru majorarea cu 50% a salariilor profesorilor. Iar aceasta datorie morala va trebui onorata si eu sper sa fie onorata chiar in cursul acestui an, pe masura ce situatia economica se va imbunatati.
 
Consider ca in mandatul 2008-2012 se poate face in sfarsit o modificare serioasa si coerenta a Constitutiei Romaniei. Este evident ca actuala Constitutie are carente serioase, nereusind sa reglementeze eficient raporturile dintre principalele institutii ale statului – Parlament, Guvern, Presedinte. Dezbatarea pentru modificarea Constitutiei poate fi considerata deschisa, odata cu prezentarea Raportului Comisiei Prezidentiale create in acest scop. Eu si colegii din Partidul Democrat Liberal consideram ca Romania are nevoie de clarificarea modelului de republica in sensul unei republici semiprezidentiale consolidate. E nevoie ca presedintele tarii – in calitate de persoana aleasa prin vot popular la nivel national – sa fie factorul principal al puterii executive. Actuala situatie, in care presedintele tarii nu are parghii constitutionale pentru a influenta activitatea guvernului este incorecta, tinand cont de gradul urias de legitimitate al presedintelui. Cred ca un lider ales este mai important decat un lider numit.
 
De asemenea, e nevoie ca Parlamentul sa poata si el sa fie dizolvat in conditiile in care se ajunge in blocaj politic. Si guvernul si presedintele isi pot pierde pozitiile in urma actiunii Parlamentului – prin motiune de cenzura sau prin suspendare. Parlamentul insa este practic imposibil de dizolvat si imposibil de cenzurat. De asemenea, ar trebui introdus Parlamentul unicameral. Formula este potrivita pentru un stat unitar cum e Romania, se intalneste in toate statele vecine Romaniei (Ungaria, Ucraina, Bulgaria, Serbia, Republica Moldova, Grecia) si ar reduce mult din birocratia parlamentara si din costuri. In fine, cred ca trebuie sa ne gandim serios la reducerea numarului de judete, cel mult 20 de judete (dar pot fi si 10 sau 12), pentru ca structurile administratiei locale sa fie mai eficiente. Si PDL si PSD au datoria sa demareze procesul modificarii Constitutiei, iar pasi concreti trebuie facuti chiar din acest an. Este un test de solidaritate al majoritatii parlamentare PDL-PSD; nu avem motive sa tergiversam lucrurile.
 

Ianuarie 2009

 


.
 
60.000 de copii vor beneficia anual de drepturi egale!

”O prioritate PNL realizată cu sprijinul Guvernului Cioloș: finanțare de bază egală pentru toți elevii din învățământul de stat și privat!”
[detalii]
PNL cere regim echitabil pentru deţinătorii de doctorate!

Partidul Naţional Liberal atrage atenţia asupra faptului că o largă categorie de angajaţi sunt discriminaţi de către stat. Este vorba de persoanele care au obţinut titlul de doctor după data de 1 ianuarie 2010
[detalii]
Plagiatul înseamnă furt intelectual şi rabat de la calitate.

PNL solicita Guvernului întărirea EVLUARII universităţilor CONCOMITENT cu creşterea autonomiei universitare.
[detalii]

Ziua mondial? a dasc?lului
05 Octombrie 2017

De ZIUA MONDIAL? A DASC?LULUI trebuie s? vorbim despre dasc?li ?i despre cum îi putem ajuta!