Comunicat de presa

Partidul Democrat Liberal este constient de faptul ca guvernarea PSD-PNL din ultimii doi ani de zile a lasat Romania intr-o situatie economica dificila.
 
Situatia economica in Romania din 2009 va fi dificila, mai ales ca la incompetenta guvernului Tarigeoana s-a adaugat si criza financiara internationala.
 
In aceste conditii, Partidul Democrat Liberal a elaborat un plan anti-criza, denumit “Economia pe maini bune”. Actualizam acest plan in functie de evolutiile economice.
 
Ieri am avut discutii cu conducerea PDL si am propus (si s-a acceptat) ca planul anti-criza sa includa 3 masuri specifice, care au reiesit ca necesare in urma discutiilor pe care le-am avut cu sibienii in ultimele saptamani.
 
1.     Ridicarea de la 10 milioane la 15 milioane de lei vechi a plafonului de la care incepe impozitarea pensiilor. Dupa cum stiti, astazi, orice pensie mai mare de 10 milioane lunar se impoziteaza. Am propus ca acest plafon sa creasca la 15 milioane, tocmai pentru ca o criza economica poate avea un efect mai dur asupra pensionarilor, care au astfel nevoie de un sprijin in plus de la stat.
 
2.     Implicarea mai puternica a statului in reabilitarea termica a blocurilor. Dupa cum stiti – in conditiile actualei legi – guvernul, primaria si asociatiile de proprietari pun fiecare cate o treime din suma necesara pentru reabilitarea termica a blocurilor. Pentru multi cetateni, acea treime reprezinta o suma mare. Am propus si s-a acceptat, ca masura de sustinere a proprietarilor de apartamente, ca guvernul sa suporte 75% din costurile de reabilitare termica a blocurilor, urmand ca restul de 25% sa se imparta intre primarie si proprietari. Deci: trei sferturi din suma vor fi sustinute de guvern si se diminueaza astfel contributia primariilor si a cetatenilor la o optime.
 
3.     Constructia de locuinte sociale pentru chiriasii care au cumparat cu buna-credinta locuinte nationalizate. Acesti chiriasi si-au cumparat locuintele in baza legii 112, insa schimbarea legislatiei a determinat retrocedarea imobilelor catre fostii proprietari. Acesti chiriasi – oameni de buna credinta – nu pot sa ramana fara sprijin de la stat. Am propus de aceea ca viitorul guvern PDL sa initieze un act normativ pentru constructia de locuinte sociale destinate acestor chiriasi, care altfel risca sa ramana in strada.
 
De asemenea, planul anti-criza al PDL prevede crearea a doua fonduri guvernamentale speciale, a cate 1 miliard de euro fiecare: un fond pentru garantarea creditelor bancare pentru investitii (in proportie de 50%) si un fond pentru creditarea intreprinderilor mici si mijlocii.
 
Scopul infiintarii acestor doua fonduri este sustinerea investitiilor si a locurilor de munca, intr-o perioada care se anunta grea.
 
Sunt convinsa ca planul anti-criza al PDL reprezinta un bun inceput pentru masurile care vor trebui puse in practica incepand cu 2009. Sunt convinsa ca aceste masuri vor fi benefice pentru sibieni si pentru romani.
 
Raluca Turcan
Deputat de Sibiu
Vicepresedinte al Partidului Democrat Liberal


.
 
60.000 de copii vor beneficia anual de drepturi egale!

”O prioritate PNL realizată cu sprijinul Guvernului Cioloș: finanțare de bază egală pentru toți elevii din învățământul de stat și privat!”
[detalii]
PNL cere regim echitabil pentru deţinătorii de doctorate!

Partidul Naţional Liberal atrage atenţia asupra faptului că o largă categorie de angajaţi sunt discriminaţi de către stat. Este vorba de persoanele care au obţinut titlul de doctor după data de 1 ianuarie 2010
[detalii]
Plagiatul înseamnă furt intelectual şi rabat de la calitate.

PNL solicita Guvernului întărirea EVLUARII universităţilor CONCOMITENT cu creşterea autonomiei universitare.
[detalii]

Ziua mondial? a dasc?lului
05 Octombrie 2017

De ZIUA MONDIAL? A DASC?LULUI trebuie s? vorbim despre dasc?li ?i despre cum îi putem ajuta!