5 solicitari urgente ale PNL pe educatie!


        PNL semnaleaza cateva prioritati pentru anul 2016 care trebuie urmarite de catre actualul Guvern, Ministerul Educatiei in special, și de catre Parlament:

-        Stoparea crizei noilor manuale. PNL solicita Ministerului sa accelereze ritmul in care se fac licitaţiile pentru manuale. Inca un an in care elevii sa inveţe dupa programe noi, dar din aceleaşi manuale invechite este de nepermis!

-         O şcoala cu adevarat gratuita. 1. Elevii de clasa a XI-a şi a XII-a trebuie sa primeasca, așa cum prevede LEN 1/2011, integral manuale gratuite. 2. Profesorii şi elevii navetişti trebuie sa primeasca decontarea integrala a sumelor cheltuite pe transport in acest an.

-         Managementul şcolar sa nu fie politizat şi in 2016. PNL considera ca trebuie oprite concursurile pentru funcţiile de conducere din inspectorate şi şcoli. In an electoral NU se pot organiza astfel de concursuri. Exista riscul major sa continue punerea pe funcţii a clientelei de partid. In plus, ar trebui schimbata metodologia, dar și formatul testelor pentru aceste concursuri; 

-         Legea Educaţiei Naţionale trebuie respectata in totalitate. Ministerul Educaţiei trebuie sa adopte Codul de Etica şi Statutul Elevilor, aşa cum prevede LEN 1/2011. Ministerul trebuie sa puna in practica masteratul didactic iar ministrul trebuie sa prezinte in faţa Parlamentului un raport privind starea invaţamantului;

-         In școala romaneasca sa domine Etica, Profesionalismul şi Calitatea. PNL solicita Ministerului Educatiei sa rezolve transparent şi cat mai rapid problemele privind plagiatul doctoratelor şi ale „Academiilor din Puşcarii”. Solicitam debirocratizarea muncii profesorilor in şcoli şi punerea unui accent mai mare pe nevoile elevilor. 

         Dezinteresul, suficienta sau greșelile facute in ultimii 25 de ani au facut ca Romania sa fie pe ultimele locuri in toate clasamentele internaţionale. Legea Educaţiei Naţionale a fost incalcata la varf, modificata in interes personal, au fost politizate mai toate instituţiile de invaţamant, elevii au fost lasati fara manuale, fara banii necesari pentru decontarea navetei atat pentru ei, cat şi pentru profesori. Greşelile şi modificarile facute sunt resimtite zilnic de fiecare dintre noi.

         Salutam faptul ca au fost puse in dezbatere Planurile Cadru pentru invaţamantul preuniversitar. Consideram ca oamenii politici nu trebuie sa se implice Pro sau Contra scoaterii unei materii din curricula şcolara. Specialiştii sunt cei care ne propun profilurile absolvenţilor, iar noi trebuie sa ne asiguram ca educaţia va primi un buget corect şi transparent.

 

         PNL recomanda extinderea perioadei dezbaterilor pentru a primi opiniile tuturor cadrelor didactice, introducerea unui curriculum transdisciplinar şi incurajarea profesorilor sa faca ore transdisciplinare in tandem pentru a maximiza rezultatele finale. In plus, solicitam sa se puna un accent mai mare pe digitalizarea informaţiei şi pe asigurarea de şanse egale pentru toţi elevii din aceasta ţara. 

 

         PNL are incredere ca Executivul majoritar tehnocrat nu va repeta greșelile facute de precedentele Guverne! PNL va fi un partener solid al Guvernului Cioloş atat timp cat vor fi ajustate deficitele din educatie. Fiecare zi de intarziere in rezolvarea acestor proiecte inseamna degradarea sistemului de invatamant romanesc. 

Raluca Turcan

Vicepreşedinte PNL


.
 
60.000 de copii vor beneficia anual de drepturi egale!

”O prioritate PNL realizată cu sprijinul Guvernului Cioloș: finanțare de bază egală pentru toți elevii din învățământul de stat și privat!”
[detalii]
PNL cere regim echitabil pentru deţinătorii de doctorate!

Partidul Naţional Liberal atrage atenţia asupra faptului că o largă categorie de angajaţi sunt discriminaţi de către stat. Este vorba de persoanele care au obţinut titlul de doctor după data de 1 ianuarie 2010
[detalii]
Plagiatul înseamnă furt intelectual şi rabat de la calitate.

PNL solicita Guvernului întărirea EVLUARII universităţilor CONCOMITENT cu creşterea autonomiei universitare.
[detalii]

Ziua mondial? a dasc?lului
05 Octombrie 2017

De ZIUA MONDIAL? A DASC?LULUI trebuie s? vorbim despre dasc?li ?i despre cum îi putem ajuta!