Sinteza declarațiilor de presă, Sibiu, 11 iulie 2013

Bacalaureatul 2013 poartă amprenta de fraudă şi pentru asta vinovat este categoric guvernul Ponta.  Premierul TV, în goana după imagine şi voturi a transformat bacalaureatul dintr-un examen de evaluare a competenţelor într-o întrecere socialistă de mulțumit pe toată lumea.

 

Bacalaureatul a început cu stângul şi mesajele transmise de guvern au fost următoarele:

 

·       exigenţe reduse

·       toata lumea va fi mulţumită

·       orice incident va fi ascuns sub preş

 

Toată această abordare ţine de o mentalitate comunistă şi transformă mii de copii în asistaţi ai statului, şomeri cu diplome (80% dintre absolvenţi nu profesează în domeniile pentru care s-au pregătit). Ce s-a întâmplat la BAC în multe judeţe nu îi va ajuta pe copii, dimpotrivă.


În plus, se aruncă din nefericire anatema asupra tuturor celor care au învățat şi s-au pregătit temeinic pentru această evaluare. Se inversează ierarhiile valorice, se irosesc resurse pentru persoane care nu sunt pregătite să pășească în învăţământul universitar. Lipsa examenelor la facultate, face ca sute de elevi care şi-au obținut diplomele prin fraudă să păşească în universităţi în detrimentul celor care au învăţat şi să primească finanţări pentru studii pe care oricum nu pot sau nu doresc să le facă.

 

 

Aceste aspecte sunt grave şi ar fi trebuit discutate dacă după bacalaureat dezbaterea nu ar fi fost despre schimbarea cursului anchetelor de frauda chiar de către Victor Ponta. Desfășurarea anchetei în cazul fraudei de la liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Bucureşti a fost una forţată dar intervenţia premierului Victor Ponta în actul de justiţie nu avea ce căuta. În cazul elevilor, diplomaţia trebuie să fie mai mare tocmai pentru a nu avea de suferit o generație întreagă. Gestionarea cazului poate fi caracterizată în felul următor: proasta gestionare, proasta comunicare, solidaritate întru neperformanţă, tensiuni în USL.

 

Toată înlănţuirea de gafe şi bâlbe nu acoperă problema de fond: sistemul de învăţământ este şubred, iar cum s-au comportat autoritățile în acest caz nu va aduce nimic bun în sistemul de educaţie: 

- profesorii şi părinții nu protestează atunci când le este solicitată participarea la fapte de corupție la BAC sau când sunt martori la fapte de corupție. 
- abordarea autorităţilor este să promoveze cât mai mulţi elevi, nu să promoveze doar cei care merită.

- nivelul de competenţe ca medie este scăzut după terminarea liceului, în condițiile în care, în mod fericit, 1 din 2 copii pică examenul de bacalaureat.
- legătura între pregătirea şcolară şi piaţa muncii este aproape
inexistentă.

​ Putem să cosmetizăm rezultatele, testele internaționale vorbesc însă despre ce se întâmplă în învăţământul românesc cu adevărat.

PDL lansează în dezbatere publica câteva teme care ar putea reprezenta soluţii la actualele probleme:

·       reintroducerea examenelor la liceu şi facultate subvenţionarea creditelor pentru studii ( acordarea de credite în limita a 100.000 de euro, cu dobândă subvenționată de 80%, celor care au nevoie pentru continuarea studiilor sau cercetărilor) demararea programului "Bursa Intreprinzătorului" care acordă deductibilitate fiscală agenţilor economici care acorda burse de studii şi fac investiţii în cercetare şi laboratoare. ​Această măsură, pe lângă faptul că răspunde nevoilor reale ale pieței muncii, este şi o măsură care ajută statul foarte mult. Statul scapă, în fapt, de plata unui ajutor de șomaj și câștigă un angajat, plătitor de taxe și impozite. 

 

Şcoala românească trebuie să ofere tinerilor competente, principii şi valori socio-culturale şi nu să-i transforme în şomeri sau clienți ai fabricilor de diplome.

 

 

SUBIECT II

 

Dragnea vine la Sibiu să recunoască faptul că Sibiul este îndreptăţit să fie capitală regională. Mai vine la Sibiu să admită că au lansat regionalizarea fără a avea un concept despre cum va arăta, ce presupune practic regionalizarea.

 

PDL transmite PSD să nu inventeze apa calda şi să privească spre UE.

 

Principii/criterii ale UE privind regionalizarea:

1. istoric/socio-cultural

2.  geografic

3. economic

4. de mediu

5.  populaţia

 

PDL va susţine regionalizarea propusă de USL în condiţiile în care se va realiza conform principiilor de mai sus!!!

·         Procesul de regionalizare trebuie să pornească de la anumite principii şi să răspundă la o serie de întrebări precum: de ce vrem să facem regionalizarea, care sunt costurile, care sunt beneficiile?

·         Răspunsul la aceste întrebări trebuie să fie unul singur: statul trebuie să ofere cetăţeanului cel mai bun serviciu la cel mai mic cost (o regiune trebuie să respecte criteriile pentru finanţarea proiectelor europene).

·         Avem nevoie de un stat care să ne coste puţin, cu un sistem administrativ aplatizat şi eficient. Administraţia trebuie să fie simplificată, să înlocuiască administraţia judeţeană şi nu să o dubleze!!

·         Regionalizarea trebuie făcută de jos în sus şi nu aşa cum a început USL - ei au pus o singură întrebare: care va fi capitala regională? Cu alte cuvinte, ce baron e mai puternic? Acela va avea capitală de regiune!!!

·         Drept dovadă au propus 8 regiuni, apoi 12. Acum se bat baronii locali pe capitale! Au început procesul de regionalizare cu stângul. Stânga românească, în italiană "SINISTRA", va face o regionalizare sinistră!

·         USL NU explică, cum şi după ce principii vrea să facă regionalizarea. Nu explică unde vor fi capitalele de regiune, ce atribuţii vor avea şi nici cum vor fi alese acestea. A lansat doar o "fumigenă media" şi toată lumea se ceartă pe ce oraş va deveni capitală de regiune. PDL nu poate susţine ceva ce nu există, ceva ce nu a fost argumentat, nu poate fi părtaş la iresponsabilitatea guvernului Ponta.

·         USL nu are curaj să facă regionalizarea după principiile europene deoarece, politicienii USL, ştiu că vor pierde puncte, aşa cum s-a întâmplat şi în Polonia. Ori, atunci când eşti la putere, uiţi de interesul de partid şi faci ce este de făcut. USL nu este dispus să piardă puncte, aşa cum a făcut Guvernul Boc care nu a dus ţara în punctul în care a ajuns Grecia sau Spania. USL guvernează doar de la televizor şi prin Ordonanţe de Urgenţă!

 

Raluca Turcan

Deputat de Sibiu

Vicepreședinte PDL


.
 
60.000 de copii vor beneficia anual de drepturi egale!

”O prioritate PNL realizată cu sprijinul Guvernului Cioloș: finanțare de bază egală pentru toți elevii din învățământul de stat și privat!”
[detalii]
PNL cere regim echitabil pentru deţinătorii de doctorate!

Partidul Naţional Liberal atrage atenţia asupra faptului că o largă categorie de angajaţi sunt discriminaţi de către stat. Este vorba de persoanele care au obţinut titlul de doctor după data de 1 ianuarie 2010
[detalii]
Plagiatul înseamnă furt intelectual şi rabat de la calitate.

PNL solicita Guvernului întărirea EVLUARII universităţilor CONCOMITENT cu creşterea autonomiei universitare.
[detalii]

Ziua mondial? a dasc?lului
05 Octombrie 2017

De ZIUA MONDIAL? A DASC?LULUI trebuie s? vorbim despre dasc?li ?i despre cum îi putem ajuta!