Comunicat de presă

Ministerul Educaţiei să organizeze o dezbatere serioasă şi transparentă a proiectului de plan-cadru de învăţământ pentru ciclul primar.

 Schimbările propuse de Ministerul Educatiei în curriculum-ul pentru învăţământul primar constituie o miză majoră pentru elevi, părinţi şi pentru şcoli, care necesită o dezbatere autentică, şi nu una formală, aşa cum se prefigurează.

Atragem atenţia asupra faptului că Ministerul Educaţiei nu respectă prevederile legale în privinţa transparenţei decizionale, care impun o perioadă de 30 de zile pentru dezbaterea publică a unui proiect propus spre adoptare. In plus, Ministerul Educaţiei nu a organizat cadrul instituţional pentru o dezbatere calitativă cu învăţătorii, cei care ştiu cel mai bine realitatea invatamantului primar.

Intenţia Ministerului este clară: proiectul să fie adoptat în linişte, fără o analiză serioasă şi fără bătaie de cap.

Intentia Ministerului Educatiei de a introduce un număr mai mare de ore de sport este un aspect pe care îl salutăm. De altfel, propunerea validează ceea ce ne-am propus prin Legea Educaţiei Naţionale.

Privim, însă, cu îngrijorare faptul că planul-cadru supus dezbaterii propune creşteri ale numărului de ore pe săptămână din orarul elevilor de şcoală primară. De pildă, la clasa întâi şi a doua, numărul minim de ore creşte de la 18 la 20 ore pe săptămână, iar numărul maxim de ore creşte de la 20 la 21 ore pe săptămână. Prin urmare, elevii din clasele I şi a II-a ar putea avea o zi din cele cinci ale săptămânii cu cinci ore obligatorii.

Un alt element de îngrijorare îl reprezintă reducerea numărului de discipline opţionale, aflate la decizia şcolii, pentru toate cele patru clase din ciclul primar. Astfel, dacă în prezent, la clasa I şi a II-a sunt posibile 1-3 ore opţionale iar la a III-a şi a IV-a sunt posibile 1-4 ore opţionale, noile planuri cadru propun pentru clasele I- IV doar 1-2 ore opţionale. Schimbarea restrânge libertatea şcolilor şi a părinţilor de a opta pentru discipline adaptate nevoilor copiilor şi profilului instituţiei de învăţământ.

Având în vedere aspectele subliniate mai sus, solicităm Ministerului Educaţiei Naţionale:

1. Prelungirea termenului de dezbatere a proiectului de plan-cadru pentru învăţământul primar;

2. Prezentarea programului de dezbatere a proiectului în şcoli;

3. Precizări cu privire la creşterea numărului de ore, momentul intrării în vigoare, situaţia fondurilor alocate pentru dotări şi formare suplimentară, a personalului calificat, a afectarii normelor invatatorilor, a racordarii acestor măsuri la programul cadru de la gimnaziu si liceu, pana la bacalaureat, a momentului in care programa scolara va fi stabilită si respectata in toate şcolile.

 Raluca Turcan

Deputat de Sibiu

Vicepresedinte PDL

18 februarie 2013

 


.
 
60.000 de copii vor beneficia anual de drepturi egale!

”O prioritate PNL realizată cu sprijinul Guvernului Cioloș: finanțare de bază egală pentru toți elevii din învățământul de stat și privat!”
[detalii]
PNL cere regim echitabil pentru deţinătorii de doctorate!

Partidul Naţional Liberal atrage atenţia asupra faptului că o largă categorie de angajaţi sunt discriminaţi de către stat. Este vorba de persoanele care au obţinut titlul de doctor după data de 1 ianuarie 2010
[detalii]
Plagiatul înseamnă furt intelectual şi rabat de la calitate.

PNL solicita Guvernului întărirea EVLUARII universităţilor CONCOMITENT cu creşterea autonomiei universitare.
[detalii]

Ziua mondial? a dasc?lului
05 Octombrie 2017

De ZIUA MONDIAL? A DASC?LULUI trebuie s? vorbim despre dasc?li ?i despre cum îi putem ajuta!