Comunicat de presa

In aceasta perioada in care Partidul Democrat Liberal se confrunta cu atacuri politice dificile, cred ca este necesar sa-si intareasca initiativa politica. Asta ar insemna sa promoveze mai intens initiativa parlamentara, sa foloseasca mai dezinhibat parghile politice pe care le are la indemana. In acest sens eu doresc sa accentuez azi trei initiative ale Partidului Democrat Liberal cu impact major asupra oamenilor.

Primul proiect este unul pe care eu l-am initiat si urmareste facilitati fiscale pentru tinerii casatoriti si pentru mamele sau persoanele, care au in intretinere 2 sau mai multi copii minori.

Romania se confrunta cu o problema majora legata de natalitate. Dupa Revolutie, natalitatea a scazut constant, iar acest lucru e ingrijorator pe termen lung. Daca in 1990 Romania avea o populatie de peste 23 de milioane de locuitori, in 2050 ar putea numara 16 sau 17 milioane.

Cred cu tarie ca statul ar trebui sa faca mai mult, chiar si in actualele conditii economice dificile, pentru a sustine natalitatea. Fara masuri serioase si sustinute, vom avea o populatie din ce in ce mai imbatranita, iar presiunea asupra sistemului de asigurari sociale si a sistemului de asigurari de sanatate va deveni din ce in ce mai puternica.

Masurile de stimulare a natalitatii si de ajutorare a copiilor au fost din pacate neglijate sau afectate de criza. Vedem ca problemele pensionarilor, sunt importante, dar cred ca gresim grav daca neglijam problemele copiilor sau ale generatiilor viitoare. Copiii nu voteaza, dar asta nu inseamna ca clasa politica trebuie sa se preocupe de ei doar cand ajung la maturitate sau la pensie.

De aceea am venit cu propunerea unor facilitati fiscale pentru persoanele aflate la prima casatorie si care nu au implinit 40 de ani. Conform proiectului initiat de mine, ei vor beneficia timp de 5 ani de o reducere a contributiilor sociale individuale de 5%.

Un astfel de impuls are scopul de a le da tinerilor casatoriti posibilitatea sa aiba mai usor copii. Familiile tinere ar trebui ajutate pe cat se poate sa-si orienteze resursele spre cheltuieli tipice de familie, cum ar fi cumpararea sau inchirierea locuintei, cheltuielile cu hainele si scolarizarea copiilor etc. Ele oricum fac asta, dar reducand povara fiscala le incurajam in plus in acest sens.

Proiectul de lege nu se refera doar la familiile tinere, ci si la mamele sau persoanele care au in intretinere copii. Propunem aici o reducere de 10% a contributiilor sociale individuale pentru mamele singure care au doi copii si de 15% pentru mamele care au 3 sau mai multi copii.

Urmatoarele doua proiecte sunt legate de sistemul de educatie. Ele au fost initiate si dezbatute de membrii comisiei de educatie din Parlament, carora m-am alaturat in initiere pentru ca sunt foarte importante.

Astfel, cred ca programul Cornul si laptele care se deruleaza actualmente in scoli si gradinite poate si trebuie sa fie imbunatatit.

Acest program exista cam de 10 ani in Romania, iar intre timp lucrurile au evoluat. Pe de o parte, s-a constatat o reducere a saraciei acute la nivelul Romaniei, iar pe de alta parte exista in mod justificat o preocupare mai mare pentru calitatea alimentatiei, in special la copii.

Prin propunerea legislativa a pachetului Alimentar, se oferă posibilitatea diversificarii alimentatiei oferite copiilor. Cu siguranta vor exista unele comunitati in care mentinerea pachetului alimentar in forma lapte + corn va fi in continuare varianta cea mai buna. Dar cred ca in alte locuri, in special in marile orase, scolile vor opta pentru alte variante, astfel incat pachetul alimentar sa includa fructe si legume.

Evident ca se pot imagina si alte formule, in care copii primesc o saptamana fructe si alta saptamana lapte si corn, in functie de sezon si decizia scolilor. Important este sa avem si o diversitate a alimentelor, dar si cream obisnuinta unei alimentatii sanatoase printre copii.

Prin acest proiect legislativ vrem sa ducem decizia la nivelul autoritatilor locale, care pot gestiona mai bine banii proveniti de la Guvern, avand in vedere ca ei cunosc mai bine situatia de pe teren.

Luam de asemenea in considerare si aspectele de ordin financiar. In acest sens, Incurajam unitatile scolare sa se organizeze in asociatii temporare pentru a obtine preturi cat mai competitive. Autoritatile locale si scolile pot apela şi la donatii pentru programele alimentare.

Tot privind aspectul financiar, acum le dam posibilitatea parintilor sa opteze pentru ca ai lor copii sa nu primeasca aceste pachete. Sunt unii parinti care au suficienti bani ca sa mai aiba nevoie de un corn sau de un mar in plus, iar resursele care raman vor fi distribuite catre ceilalti copii care poate au nevoi mai mari.

Al treilea proiect este propunerea legislativa privind introducerea tinutei obligatorii in invatamantul general obligatoriu, liceal, profesional de stat si particular.

Vreau sa spun de la bun inceput ca nu dorim o intoarcere la trecutul comunist, in care uniforma era mai mult o cazna si un motiv de frustrare. Nu ne dorim aceasta uniformizare din trecut.

Vrem insa doua lucruri cu această lege: sa crestem disciplina scolara si sa cream o solidaritate sporita intre elevii aceleasi scoli.

Ca sa facem un pic de istorie, pe langa efectul pozitiv, renuntarea la uniforma scolara după 1990 a avut, in timp, si efectul negativ al scaderii disciplinei scolare. Unii elevi, in special de la clasele mai mari, vin la scoala cu haine nepotrivite, cu blugi rupti de exemplu. Acest lucru transmite de multe ori un mesaj de sfidare a scolii si a actului educational.

Cred ca introducerea uniformei va avea efectul de a transmite un semnal ca suntem mai stricti si ca scoala e un lucru important. Si as mai mentiona un aspect: uniforma scolara elimina o parte din barierele sociale, pentru ca ea creeaza un sentiment de egalitate intre elevi.

In baza legii, fiecare unitate scolara va avea libertatea de a decide uniforma scolara, care pana la urma va fi un motiv de mandrie si un semn distinctiv de apartenenta la o scoala anume. Evident ca decizia despre culori si modele se va lua de comun acord cu parintii elevilor.

Din dezbateriile organizate de membrii PDL ai Comisiei de Educatie la care au participat si reprezentanti ai sindicatelor profesorilor, reprezentanti ai parintilor si elevilor a reiesit ca avem sprijinul lor pentru a face acest pas. Ar fi un pas in sprijinul scolii si al actului de invaţamant.

25 noiembrie 2011

 


.
 
60.000 de copii vor beneficia anual de drepturi egale!

”O prioritate PNL realizată cu sprijinul Guvernului Cioloș: finanțare de bază egală pentru toți elevii din învățământul de stat și privat!”
[detalii]
PNL cere regim echitabil pentru deţinătorii de doctorate!

Partidul Naţional Liberal atrage atenţia asupra faptului că o largă categorie de angajaţi sunt discriminaţi de către stat. Este vorba de persoanele care au obţinut titlul de doctor după data de 1 ianuarie 2010
[detalii]
Plagiatul înseamnă furt intelectual şi rabat de la calitate.

PNL solicita Guvernului întărirea EVLUARII universităţilor CONCOMITENT cu creşterea autonomiei universitare.
[detalii]

Ziua mondial? a dasc?lului
05 Octombrie 2017

De ZIUA MONDIAL? A DASC?LULUI trebuie s? vorbim despre dasc?li ?i despre cum îi putem ajuta!